Grillkongen Craig Products

Jeg vil takke de som har gjort dette prosjektet mulig: alle hos A. Idsøe, som produserer mine produkter, Geir Langeland, Toma Mat, Alimenta for alle krydderblandinger og mye god hjelp ellers, designeren Bjørn Kulseth, gjengen fra Matcompaniet, Det norske Grillandslaget (Endre, Robby og Nico – thanks, guys) og på media-fronten Mari (og selvfølgelig Jonny) og Noah og hans flinke venner. 

Hot Link Sausage 

Enkelpakket 250g ‘loop’

En amerikansk BBQ klassiker! Denne pølsen er laget av godt krydret (jepp, litt spicy), grovkvernet svinekjøtt og røkt lenge på hickory-flis. Hot Links har en lang historie i noe av USAs beste tradisjonsmat: amerikanske barbecue. Hot Links kan spises i brød med barbecuesaus eller god sennep, men den er også utmerket på pizza, til frokost, i pastaretter, gryteretter og mer!

Litt historie

De gamle barbecue-steder I Sørstatene i USA laget pølser av avskjær fra kjøttstykkene de skulle røyke (svinenakke, ribs, brisket osv). Disse pølsene ble kalt Hot Links fordi de var litt hotte (ofte ganske så spicy) og de var lenket sammen under produksjonen: derfor Hot Links. Hot Links varierer fra sted til sted. Mine Hot Links er basert på pølsene jeg vokste opp med i Oklahoma og som jeg spiser enda i dag. Mine Hot Links er laget av svin, med fersk hvitløk og krydder. I Oklahomas nabo-stat Texas, er Hot Links ofte basert på storfekjøtt og krydringen går mer i en TexMex-retning. I Louisiana er Hot Links mer en Cajun-variant. Og så videre …

Bruksområde Hot Links

Hot Links er ofte én av flere typer kjøtt servert på en ‘barbecue joint’, og det er vanlig at man serverer en eller flere typer barbecuesaus ved siden av. Hot Links er uslåelige servert i pølsebrød (eller for vi heldige i Norge, også lompe). Mine favoritt-toppinger er selvfølgelig barbecuesaus, grillet eller stekt løk, revet ost – og jeg har ingenting imot litt god sennep oppå det hele. Hot Links fungerer like godt i retter som Gumbo, Jambalaya og Chili con Carne og de gjør mirakler i en gryte med gode bønner eller med det vi kaller ‘greens’ (f. eks. grønnkål, spinat osv.). Det er vanlig i USA å servere biter av en god pølse sammen som denne sammen med oster som Cheddar eller Gouda. 

Skiver av Hot Links er en av mine favoritt-pizza toppinger, og de fungerer godt i enkelte pastaretter. Sist, men ikke minst, prøv Hot Links sammen med egg til helgefrokosten!

Hot Link Sausage
Foto: Lise Marczenko

Farmhouse Bacon

200g pakker

Dette baconet er laget på beste amerikansk-vis: Det er ‘Maple Cured’, dvs tørrsaltet med lønne-sukker og krydder, og røkt over lang tid på hickory-flis. Dette er baconet man finner på de beste amerikanske spisesteder: fra diners til fine dining. Prøv med egg eller i en rekke oppskrifter der bacon er i fokus. 

Maple Cured Farmhouse Bacon
Foto: Lise Marczenko

Pepper Bacon

200g pakker

Pepper Bacons historie er egentlig amerikansk bacon inspirert av Italias måte å lage pancetta på. Baconet er Maple Cured (tørrsaltet med lønne-sukker) og så blir hele svinesiden dekket med en krydderblanding dominert av pepper (sort-, hvit- og rosé-). Baconet får en lengre tur i hickory-røyk og skjæres i skiver med en deilig pepperkant. Pepper Bacon kan brukes de fleste steder der bacon skal være, men det skinner på en BLT eller ved siden av din favoritt-versjon av egg – og mer.

Litt historie

Den største forskjellen mellom bacon i USA og Norge, er bruk av litt sødme. Det klassiske baconet i USA ble laget med tørrsalting-metoden – og ikke lakesalting, og i hvert fall ikke med injisering av vann. Baconet jeg vokste opp med var tørrsaltet og røkt på hickory- eller eple-ved. I Norge bruker så å si alle produsenter bøk i røykeprosessen. Godt, absolutt, men ikke det samme. 

Bruksområde baconet

Bacons beste venn må nesten være egg: kokt, stekt, posjert, bakt og så videre. Men – bacon kan brukes til så mye annet. BLT, div. burgere, Club Sandwich, er alle eksempler på bacon kombinert med brød. Og hva med fleskepannekaker og lutefisk? Andre veldig gode kombinasjoner er bacon med ost (baconost, ja, men bacon + pluss ost), andre typer kjøtt (både svin og ikke minst for å ‘fete opp’ viltkjøtt). Og så: mais, kål, linser, erter, bønner, alle typer løk, tomater og andre grønnsaker. Ingenting slår en bønnegryte (baked beans) med smoky bacon. Friske urter som salvie, timian og oregano har en egen historie med bacon. Bacon og enkelte typer fisk fungerer godt sammen. Lutefisk, selvfølgelig, men hva med å steke fisk i baconfett? Og jeg vil gjerne fortelle at iskrem med smuldret bacon på og den berømte Bacon Maple Bar-doughnut fra Voodoo Doughnuts i Oregon, Colorado eller Texas, er noe man ikke bør gå glipp av. You get the picture.

Maple Cured Pepper Bacon
Foto: Lise Marczenko

Coming soon!

Krydderblandingen FM! er et produkt som kommer til grillsesongen 2023. Blandingen er basert på salt, pepper, hvitløk, litt chili og ‘det lille ekstra’ (det som skiller dette krydderet fra andre typer). FM! inneholder ikke sukker. Derfor kan den brukes på kjøtt, sjømat og grønnsaker, selv når man bruker sterk varme. I tillegg til grillmat, så er denne blandingen utmerket på pizza, sandwicher, popkorn og mer. Navnet FM! står for ‘Our Finest Mixture’, men ryktene sier at navnet opprinnelig kom fra reaksjonen da jeg smakt den endelige blandingen: «F*** Me!»