White Sauce: What A Name, What A Sauce

Foto: Mari & Annika

Once in a great while a new dish comes along that changes you. Some of my life-changing taste experiences have been sushi (at least the thing we westerners call sushi), Blackened Redfish, Marco Pierre White´s chocolate tart and Big Bob Gibson´s Alabama White Sauce.

In these days of racial tension all across America, it kind of creeps me out hearing a name like Alabama White Sauce, but rest assured there is a very good explanation. The sauce is white(ish) because it is mayonnaise-based, and it just happens to have originated in the northern part of Alabama.

Kylling3

Everyone involved in competition barbecue knows about Chris Lilly. Besides having won pretty much every prize worth winning he is also the executive chef and great-grandson-in-law of Big Bob Gibson, the man who started the famous barbecue restaurant in Decatur, Alabama in 1925.

It´s summer and summer is all about grilling. Chicken is also all about grilling. So fire up and look forward to a taste treat that might just change the way you look at the world of great food.

 

Kylling1

BBQ Chicken with Alabama White Sauce

I oppskriften bruker vi kyllingbryst eller -lår, men sausen fungerer like godt med hel eller halv kylling på grillen. Jeg pleier å dyppe de ferdig kyllingstykkene i sausen og jeg serverer mer av sausen med kyllingen. Den kan også pensles på kyllingstykkene under grillingen.

6 kyllingbryst eller -lår med skinn

din favoritt-rub

  1. Dekk kyllingstykkene med et tynt lag rub.
  1. Legg kyllingstykkene på den kalde siden av grillen. Ta ned lokket.
  1. Flytt kyllingstykkene over varmekilden etter at det er gått 10–12 minutter. Snu kyllingstykkene når de har fått en fin farge. Vær forsiktig siden krydderblandingen inneholder sukker og kan lett brenne!
  1. Flytt kyllingstykkene tilbake til den kalde sonen så snart de har fått en fin farge på andre siden. Ta ned lokket og grill videre til kyllingstykkene er klare.
  1. Legg kyllingstykkene på et fat og la dem hviler i et par minutter.
  1. Dypp kyllingstykkene i sausen (bruk grillklype), og legg så på en rist slik at sausen styrkner litt. Server med mer av sausen.

Alabama White Sauce

Denne sausen brukes oftest til kylling, men det er ingen grunn til å stoppe der. Bruk den også som marinade eller til pensling.

5 dl majones

1 ½ dl eplesidereddik

1 dl eplejuice

1 ss pepperrotkrem (fra tube)

2 ts presset sitronsaft

2 ts kvernet sort pepper

1 ts salt

½ ts kajennepepper

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Pisk godt sammen. Bruk ca. 2/3 av sausen til å dyppe de ferdig-grillede kyllingstykkene i, og server resten av sausen ved siden av.

Tips

Denne sausen vil holde et par uker i kjøleskapet.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *