Flashback Friday: Den b**** ostekaken!

Foto: Mari & Annika

I dag handler det om ostekake, sannsynligvis Norges beste. Det går litt tid fra start-til-spis, men det er definitiv verdt det.

Min ostekake består av en kjeks-bunn, ostelaget, et tynt lag kanel-dryss og så topplaget med rømme, sukker og vanilje. Av og til får man en sprikk i toppen av en ostekake enten mens den bakes eller etter at den er ferdig. Det er viktig å ikke åpne ovnsdøren før kaken skal ut av ovnen. I tillegg er det lurt at kaken kjøles ned i ovnen (selvfølgelig skrudd av, med døren så vidt åpnet.

Gled deg!

 

Ostekake3

 

 

 

 

 

 

Cheesecake

Forvarm ovnen til 160° C.

Bunnen

400 g knuste Sweetmeal- eller Digestive kjeks

100 g meierismør, smeltet (dvs. nok til at blandingen holder sammen).

  1. Bland sammen kjeks og smør, og trykk blandingen ned i bunnen av en springform. Behold litt av blandingen til å drysse over den ferdige kaken.
  2. Stek bunnen i ovnen i ca. 15 minutter (til gyllen), og sett den til avkjøling.

 

Fyllet

800 g Philadelphia-ost (4 pakker)

2,5 dl sukker

1 1/2 ss hvetemel

1/2 ts salt

revet skall av en lime

presset saft av en lime

frøene fra 1 vaniljestang

3 egg, romtemperert, pisket lett sammen

  1. Skjær osten i store biter og ha den i bollen til en elektrisk mikser.
  2. Miks godt til osten har en glatt, kremaktig konsistens.
  3. Tilsett sukker, litt etter litt, til det er godt blandet i osten.
  4. Ha i mel, salt, lime skall og limesaft, og miks videre i 30 sekunder.
  5. Tilsett vaniljefrø og egg, og miks til alt er godt blandet.
  6. Hell blandingen forsiktig oppå den avkjølte kjeksbunnen.
  7. Stek kaken i ovnen i ca 50-60 minutter. Kaken er ferdig når fyllet er passe fast, men fremdels skjelver bittelitt i midten (kaken må ikke stekes for lenge).
  8. Ta kaken ut av ovnen og sett den på kjøkkenbenken.

 

Topp lag

malt kanel

5 dl rømme

1/4 ts salt

frøene fra 1/2 vaniljestang

2 ss sukker

  1. Dryss et tynt lag malt kanel over toppen av ostelaget.
  2. Bland sammen rømme, salt, vaniljefrø og sukker i en bolle.
  3. Helle rømmeblandingen over ostelaget (vær forsiktig slik at kanel ikke blandes i rømmelaget.
  4. Bak kaken i ovnen i ca. 10 minutter.
  5. La kaken kjøle ned i ovnen (skru av ovnen og åpnen døren) i en time.
  6. Topp kaken med resten av kjeksblandingen, og la den kjøle helt ned.
  7. Ha den avkjølte kaken i kjøleskapet i 6 timer, gjerne natten over.

Server ostekaken som den er, ev. med bær, bærsaus eller litt sjokoladeglasur. For meg er helt naken den aller beste!

Ostekake1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *