Flashback Friday: Edible Chefs´ Hats

I love bread. More than I love most other foods that I love. Bread, at least good bread, is one of the foundations. We had apes, then men and women; afterwards fire, followed by meat-over-the-fire and then I´m quite sure bread.

The simplest of breads such as pizza crust and old-fashioned flatbread, are every bit as good as the more complicated breads such as croissants and real brioche. English muffins, Norwegian grovbrød, cornbread and hundreds of others, are breads to die for. One of my favorites is the American dinner roll. I always make this bread for Christmas dinner, but in the US it is served around the country each and every day of the year.

The dough for dinner rolls can be used for making loaves, but it is more commonly formed into rolls of various shapes and sizes. The shape I always make looks like a chef´s hat, and here at home our kids grew up calling them kokkehatter. The kids are now all grown up, but the name remains the same …

One of my fondest food memories is my grandmother Pokey taking her freshly-baked dinner rolls out of the oven and placing them on a platter. I can remember breaking them open and watching the butter I´d just smeared on, melt into the pillowy roll.

You Americans out there already have a family recipe for dinner rolls, so I´ll let you be. Here is the recipe for my Norwegian compadres:

IMG_0916

Kokkehatter

8 ss usaltet smør

4 ss sukker

4 ts salt

1 l varm melk (skal være varm men ikke kokt)

1 pk tørrgjær

2 liter hvetemel, “pluss litt”

smeltet smør

  1. Bland sammen smør, sukker, salt og melk i en stor bolle og la det kjøle ned til blandingen er lunken.
  2. Rør ut gjær i litt lunkent vann og la det stå i 5 minutter.
  3. Ha gjærblandingen og halvparten av melet (1 liter) i smørblandingen og miks godt sammen i 3 minutter.
  4. Dekk over og la deigen heve seg til dobbel størrelse på en lun plass, helst natten over. Ta deigen ut av kjøleskapet ca. 2 timer før du fortsetter til neste trinn.
  5. Rør godt i deigen og ha i nok mel til at deigen kan knas på arbeidsbenken.
  6. Kna deigen i 3 minutter og la den hvile på benken i 10 minutter (legg et tørkehåndke over deigen).
  7. Kna deigen videre til den er glatt (bruk mer mel hvis nødvendig; deigen skal ikke være klissete).
  8. Lag til boller eller enda bedre ”kokkehatter” (som i bildet; ha tre baller med deig i hver grop av en muffinsform).
  9. Lag kokkehattene hevet til det dobbelte.
  10. Pensle med smeltet smør.
  11. Stek kokkehattene i ovnen på 220° C i 12-15 minutter til de er gyllenbrune. Spis med smør, eller som vi gjør, med en blanding av meierismør og honning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *