Flashback Fridays: To sommeraktiviteter flyttes nå til vinteren

To av sommerens kjekkeste aktiviteter er grilling og båtliv (og med båtliv følger selvfølgelig  fisking og fangst av sjømat). Problemet er at mye av sjømaten vi har her i sjømats-paradiset, er på sitt beste om vinteren. Derfor er det naturlig at vi begynner å fiske og fange cirka et halvt år senere enn vanlig. Det som også er viktig er at mye av denne maten smaker best rett fra grillen. Så, istedenfor å bare grille i juni, juli og august, så må vi fortsette å grille rett gjennom høsten og vinteren for å få med oss favorittene torsk, kamskjell, sjøkreps og co.

Derfor vil jeg dele en liten grill-og-sjømat historie fra min bok “Grillkongen Craig” (Versal, 2006). Ha en fin Flashback Friday.

Foto: Hans Eirik Voktor og Hallgeir Skretting

For en del år siden klarte jeg å tape en grillkonkurranse. Ja, selveste Grillkongen klarte ikke å hanke inn seieren. Premien for vinneren var en gedigen gassgrill. Selv om jeg vanligvis sverger til kull, var det ingen tvil om at jeg gjerne ville vinne denne grillen. Jeg så for meg alle de grillselskapene der jeg kunne stille opp med kullgrill, kanskje en smoker, og ja, den gassgrillen. Jeg så for meg alle de folkene (vel, mennene) jeg kunne fortelle historien om hvordan jeg vant den grillen, og så videre.

I denne konkurransen var det to personer på hvert lag. Jeg valgte å ha med en av mine favorittkokker, Steffen Engelhard. Steffen kan det meste om mat, og i tillegg så forstår han konseptet grilling. Hovedkonkurrentene våre den dagen var to flinke kokker: en annen kokke-kompis Stig Juelsen og den kjente tv-kokken Ole Martin Alfsen.

Under konkurransen viste den vanligvis snille-og-greie Ole Martin litt av sin mørke side, i form av noen uforskammede bestikkelser av dommerne. Han var veldig fokusert på å sikre seg seieren i konkurransen. Lagkameraten Stig stilte med en haug med éngangsgriller, noe de, og ja, en god del av publikumet, synes var morsomt.

Det var sikkert ikke mer enn 10–12 éngangsgriller, men som resten av detaljene i denne historien, har ting vokst for hvert år som går. I mitt hode i dag innbiller jeg meg at det var minst 50 éngangsjævlagriller de hadde med seg. Jeg mistenker dem for å ha gjort dette delvis for å provosere meg, mannen som har «fjern éngangsgriller, én gang for alle» som motto.

Det bør vel også nevnes at kokken Stig hadde vært i militæret sammen med hoveddommeren, og visste godt om hans svake sider (god vin og en mani for biler).

Siden vi først er inne på det med dommerne, og bestikkelser, og slike ting, kan jeg nevne at konkurrentene våre serverte dommerne den ene dyre vinen etter den andre, til og med i krystallglass. Hoveddommeren fikk også et tykt bilblad som tydeligvis gikk rett hjem hos den vanligvis fornuftige mannen.

28

Konkurrentene våre laget ikke grillmat en gang. De stilte med typisk finslig «kokke-mat», bl.a en biff med (av alle ting) en slags vaniljesaus. Steffen og jeg tok konkurransen svært alvorlig. Vi var fokuserte, vi brukte en ordentlig grill, og vi hadde på oss ordentlige grilldresser. Menyen vår bestod av enkle, velsmakende retter, og våre uskyldige  bestikkelser til dommerne var gjort på en voksen, elegant måte. Noen vil kanskje påstå at vi var litt kjipe, og at siden vi først skulle bestikke, burde vi ha tatt det helt ut …

Konkurransen gikk som den måtte, men litt trøst ble det allikevel. Selv kokke-konkurrentene og de lett-bestukne dommerne var alle enige (mener jeg …) om at dagens beste rett var Steffens røkte kamskjell med asiatisk saus. Sausen var fantastisk sammen med kamskjellene, og den er like bra med andre typer sjømat. Dypp en bit med fisk eller skalldyr i denne sausen så er alt vel i verden.

Den svære blanke drømmegrillen gikk til kokken Stig, og jeg er så heldig å ha blitt servert mye god mat fra denne grillen. Det eneste er at han alltid har vært nødt til å ta sin versjon av historien om konkurransen. Jeg prøver å smile, og protesterer sjelden, men gleder meg til dagen revansj står på menyen. Her er Steffens saus, og du kommer til å elske den!

Seierssausen

1 dl soyasaus

1 ss tettpakket brunt sukker

1 ss honning

noen dråper sesamolje

1 hvitløkfedd, finhakket

1 ts finhakket rød chili

1 ts finhakket sjalottløk

1 ts revet frisk ingefær

1/2 lime

Bland sammen soyasaus, brunt sukker, honning, sesamolje, hvitløk, chili, sjalottløk og ingefær i en liten bolle. Klem saften fra en 1/2 lime inn i blandingen. La sausen stå i minst 30 minutter før den serveres.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *