Glasert bryst på grillen

Kalkunbryst er fantastisk som hovedstjernen på middagstallerkenen; til jul eller nyttår, eller en av de andre 363 dagene vi vil ha noe godt til middag.

Kalkunkjøtt er også utmerket i andre retter: supper, sandwiches, pasta- og gryteretter, og for min del er det perfekt som restemat. Spis kalkunrester med egg til frokost, på brødskiver til lunsj eller forsiktig oppvarmet til middag servert med gode grønnsaker samt ris, pasta eller poteter.

Her finner du oppskrift på tranebærsaus til kalkun. 

Kalkunbryst er også en grill-favoritt. Det lyse kjøttet blir enda bedre med en dose røyksmak, og det er noe av det enkleste man kan tilberede på en grill eller i en smoker. Men, hvis du ikke vil grille akkurat i dag, kan du godt lage kalkunbryst i ovnen. Temperaturen bør være ca 160°C. Dropp treflisene, men ellers er det bare å følge oppskriften.

Craig kalkun oppskrift4

Her bruker jeg en glasur som skal pensles på kalkunbrystet. Det finnes også mange andre typer glasur som vil fungere bra. Det er også godt å “kun” bruke salt og pepper på det smurte kalkunbrystet, alternativ en god krydderblanding eller friske urter som salvie eller timian.

Grillet kalkunbryst

Ved grillen
Bruk trefliser (se innstruks under) under ca. 15-20 minutters grilltid, gjerne litt mer hvis du er ekstra glad i røyksmak.

Til pensling:
4 ss honning
1 ss soyasaus
1 ss ketsjup
1 ss dijon-sennep
1 ss worcestershiresaus
1 ts eplesidereddik
1 ts hot sauce eller hermetisert hakket rød chili (som sriracha eller sambal oelek)

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.

Ellers
1 kalkunbryst med skinn, uten bein (ca. 2,5 kg)
4 ss romtemperert meierismør
havsalt og kvernet svart pepper
2 dl eplejuice

1. Skyll kalkunbrystet i kaldt vann, og tørk den av med kjøkkenpapir. Ha kalkunbrystet i en engangs aluminiumsform. Dekk hele kalkunbrystet med smøret. Ha på litt salt og pepper.

Craig kalkun oppskrift1

2. Hell eplejuicen rundt kalkunen i formen.

Craig kalkun oppskrift2

3. Sett formen med kalkunbrystet på den kalde sonen av grillen (dvs indirekte varme), og sett et steketermometer i den tykkeste delen av brystet. Ta ned lokket.

Craig kalkun oppskrift3

4. Pensle kalkunbrystet 2-3 ganger med honningblandingen under grillingen. Grill til kjernetemperaturen er på 68 °C. Med et 2,5 kg kalkunbryst trenger du +/- 1 time 15 minutter. Tiden er ikke så viktig. Hold temperaturen lav og følg med på kjernetemperaturen.

Craig kalkun oppskrift5

5. Ta kalkunbrystet ut av grillen, legg det på kjøkkenbenken og dekk over med et stykke aluminiumsfolie. Ikke pakk inn kalkunbrystet. Legg folien over som et litt løst telt.

6. La kalkunbrystet hvile i minst 15 minutter før det serveres.

Craig kalkun oppskrift7

Tid og temperatur: Grilltid vil variere ette hvor varmt det er i grillen. Det viktige er å følge med på temperaturen. Da går det så bra!

Craig kalkun oppskrift9

Bruk av trefliser
En beskjed til alle som griller: Det er ingen bedre måte å tilføre maten mer grillsmak på enn ved å bruke trefliser. Disse små miraklene kan brukes både på kullgrill og gassgrill. Legg treflisene i vann (eller øl, juice, vin, kanskje vann med litt whisky i) i minst en halvtime før bruk.
På en kullgrill er det bare å ta en håndfull trefliser, la dem renne av, og strø dem oppå opptent kull eller briketter. Flisene gir mye røyk (som igjen betyr mye smak), og de vil produsere røyk i ca. 10 minutter.

Craig ostegrillspyd oppskrift7
Trefliser er en gave til gassgrillen. Her får man anledning til å ta godt igjen på smaksforskjellen mellom kull og gass. Lag et dobbelt lag med aluminiumsfolie ca. 30 x 30 cm. Legg en stor håndrull avrente trefliser i en haug i midten av folien. Pakk flisene helt inn til en rund, tykk «disk»-form (ca. 5 cm tykk og 15 cm bred). Stikk en del hull i toppen av foliepakken med en spiss kniv, og legg pakken direkte på en opptent brenner i grillen. Hvis pakken med flisene legges rett på risten, blir det ikke nok varme til at flisene begynner å ryke. Ta ned lokket og vent til det begynner å ryke fra foliepakken. Bruk en klype og flytt så pakken opp på risten, gjerne i et hjørne der det ikke skal ligge mat. Det tar lengre tid å få i gang røykingen med en slik foliepakke, men fordelen er at den vil vare mye lenger!
Det er lurt å eksperimentere med både forskjellige typer trefliser og ikke minst på forskjellige typer mat. Røyksmak kan være godt med all slags råvarer, men de fleste vil finne ut hvilken type mat de liker best med mer røyksmak, og ikke minst hvilke type fliser som passer best til de forskjellige råvarene som skal grilles.
De vanligste typene trefliser på markedet er av hickory- eller mesquite-tre. Andre tresorter som fungerer utmerket er eik, einer, eple, kirsebær og andre typer løvtre. Styr unna furu og andre tresorter som inneholder kvae eller harpiks (resin).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *