Høy Mat for Vanlige Folk

Foto: Mette Randem

Denne desserten er verken grillet eller særlig sesongavhengig (når er egentlig banansesongen?). Da jeg var ung var denne desserten konge over alle desserter, delvis fordi den smaker så godt, men også (tror jeg) fordi den var den første opplevelsen jeg hadde med (det nå-godt-oppbrukte-konseptet) «høy mat» (maten gourmetkokkene er så sykt glad i).

I oppskriften som moren min har skrevet ned, har hun også notert at man godt kan stivpiske eggehvitene og så røre dem inn i den ferdige puddingen helt til slutt. Hun skriver: «Makes lighter & fluffier mix». Jeg mener selv at eggehvitene ikke ble rørt inn i favorittdesserten min, og jeg er ikke sikker på om jeg vil ha en «fluffier» pudding i det hele tatt. Men det får du finne ut av selv.

Mom´s Best Dessert

8 –10 Digestive- eller Sweetmeal-kjeks

3 bananer

Vaniljepudding

6 ss hvetemel (eller 4 ss maizenamel)

2 dl sukker

¼ ts salt

5 dl melk

1 vaniljestang

3 eggeplommer

2 ss meierismør

  1. Bland sammen mel (eller maizena), sukker og salt i en kjele.
  2. Del vaniljestangen i to på langs. Ha melk og vaniljestang i en annen kjele. Varm opp til punktet rett før melken begynner å koke.
  3. Ta kjelen vekk fra kokeplaten og la melken kjøle ned i noen minutter.
  4. Hell melken med vaniljestangen forsiktig over melblandingen. Det er viktig å røre hele tiden mens du heller over melken.
  5. Varm opp kjelen på lav varme til blandingen begynner å tykne. Når den har kokt opp, skal den småkoke i 2 minutter til. Ta kjelen vekk fra kokeplaten.
  6. Pisk eggeplommene i en liten bolle.
  7. Hell noen spiseskjeer av melkeblandingen over eggeplommene mens du rører konstant.
  8. Hell deretter eggeplommene tilbake i kjelen med melkeblandingen. Kok i 1 minutt til under stadig omrøring.
  9. Ta ut vaniljestangen og rør i smøret.
  10. La puddingen kjøle ned.

Desserten kan settes sammen i en kakeform, men det er mest vanlig å lage den porsjonsvis. Start med en kjeks i bunnen. Topp den med pudding og noen skiver banan. Gjenta prosessen i en etasje til, og kos deg!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *